In het regenseizoen naar het zuiden van Thailand – Mijn ervaring

Brightmorningdew TRAVEL 2 Comments

“In September is het regenseizoen op zijn hoogtepunt, de gebieden rondom Phuket en Krabi kun je dan beter overslaan”. Oeps! Dat was nu net de tijd waarin wij onze reis hadden geboekt. Juist een beetje in het regenseizoen omdat wij houden van groen en toch niet (veel) op het strand liggen, maar onze hele huwelijksreis in poncho’s zag ik eigenlijk ook niet zo zitten.

Ik dacht dat het in september allemaal wel mee zou vallen, het was immers het einde van het regenseizoen. Maar na het boeken van de reis (ja, heel handig ;)!) besloot ik er wat dieper in te duiken. Eh, oké en nu? Het regenseizoen is in september dus op zijn hoogtepunt! Even dacht ik eraan om alles gewoon om te boeken. Robbert had er echter vertrouwen in dat alles goed zou komen en dus liet ik alles zoals het was.

Bangkok

Wij waren in Thailand van  18 september tot 6 oktober. Onze reis begon in Bangkok waar het verschrikkelijk heet en zonnig was. “Wat nou regenseizoen?”dacht ik terwijl we ons sloom door de straten van deze stad bewogen. Een stap in de zon en je voelde je als een worstje op de barbecue. Toen het de tweede dag in Bangkok dan ook keihard ging regenen, was dat eerder een welkome afkoeling dan een vervelende stoorzender. Pas toen we de dag erna in Phuket aankwamen en de lucht midden op de dag gitzwart zag, begon ik mij zorgen te maken. De regen kwam met bakken uit de hemel, het was zelfs zo erg dat onze koffers niet uit het vliegtuig gehaald konden worden. Na een uur overstroomde ook de toiletten in de aankomsthal en zag ik mijn dromen van een leuke huwelijksreis zo met het water wegspoelen. Robbert vond dat onzin, een beetje regen was toch juist avontuur?

Khao Lak

Toen wist hij nog niet dat deze regen nog maar het begin van het avontuur was. De wegen overstroomde waardoor we niet makkelijk naar Khao Lak konden komen. Toen we eindelijk op een weg zaten die wel begaanbaar was ging de band van onze taxi lek. Daar stond Robbert dan, in de stromende regen samen met de taxichauffeur een autoband te vervangen.  De laatste keer dat ik zoveel water naar beneden zag komen was tijdens een tyfoon in China. Toen zat ik 2 dagen vast in mijn huis omdat de regen het openbare leven compleet plat had gelegd. “This is from a tyfoon in vietnam” zei onze chauffeur en daarmee bevestigde hij mijn angst. Het weer zou voorlopig niet beter worden…

Maar toen we vier uur en een nieuwe autoband later in Khao Lak aankwamen was het gestopt met regenen. Er kwam zelfs een waterig zonnetje door en we konden aan het zwembad liggen! De dag erop was er wat regen, maar ook genoeg zon. Oké hij verschool zich misschien achter wat wolken maar hij wist zich wel een weg door mijn factor 50 heen te branden. Ja, midden in het regenseizoen ben ik op dag vier al hartstikke verbrand.

Khao Sok

De regen was denk ik het ergst toen we naar Khao Sok gingen. Hier stonden een lichte jungle trekking en verschillende boottochten op het programma. We hadden afgesproken ze sowieso te doen, weer of geen weer… en dat hebben we geweten. De eerste dag heeft het bijna onophoudelijk geregend. Toen we aan een boottochtje begonnen scheen tien minuten de zon en lieten we onze paraplu’s op de kade achter. Slecht idee, want na die tien minuten kwam het weer met bakken uit de hemel en zaten wij dus onbeschermd midden op de rivier. Het klinkt nu misschien een beetje sneu, maar zelfs wanneer ik dit typ krijg ik weer buikpijn van het lachen. Ja het was ongelofelijk k*t, maar we hebben gelachen met de gids, extra lang geschuild ergens in een grot en er uiteindelijk maar het beste van gemaakt.

Dit was de eerste en laatste keer dat het echt een hele dag regende. Combineer dit met een primitievere kamer zonder wifi en je hebt niet de beste tijd van je leven, maar je ziet wel de Thaise jungle op z’n best. Watervallen zijn op volle kracht en de planten doen er alles aan om zoveel mogelijk water vast te houden. Hierdoor komt de hele jungle tot leven en dat is dan wel heel vet hoor!

Krabi, Koh Lanta, Koh Phi Phi en Phuket

Vanaf het moment dat we de kustplaatsen aandeden werd het weer met de dag beter. Het heeft nooit meer een hele dag geregend. Het regende veel nog ’s avonds en ’s nachts, maar overdag kon je prima zonnen of andere buitenactiviteiten ondernemen. Als het toch ineens begon te regenen kon je prima even schuilen, het was vaak na maximaal 20 minuten weer voorbij.

Dus, zou ik het aanraden?

JA! Ondanks dat ik er soms best een beetje de balen van had heb ik mede door het regenseizoen hele vette dingen meegemaakt. Ook zijn veel tochten, tuk-tuk ritjes en restaurants goedkoper omdat dit het “laagseizoen” is. Op Koh Phi Phi en Koh Lanta hebben wij soms het strand (bijna) voor onszelf gehad en veel tours die je anders in een groep doet kun je nu gewoon privé doen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Het weer is onvoorspelbaar dus je moet een beetje flexibel zijn. Ook zijn de kleinere eilanden eigenlijk niet te bezoeken omdat de meeste guesthouses dicht zijn en ook bij de wat bekendere badplaatsen zie je veel tentjes die pas weer in november open gaan. Ik vond dat trouwens niet echt een gemis en zou zo weer gaan in deze periode. Ik zou dan alleen wel een regenjas, paraplu en regenlaarsjes meenemen… dan ben je op alles voorbereid!

Lees ook:

Insta-dagboek: mijn huwelijksreis naar Thailand

De eerste foto’s van mijn bruiloft

 

 

Brightmorningdew

Comments 2

  1. hahahaha ja inderdaad slim om eerst te boeken en dan… maar wat je zegt over de jungle, dat je het dan tot leven ziet komen, is dan ook echt supergaaf lijkt mij, in mijn hoofd hoor ik alle dieren tekeer gaan omdat alles ineens blooming is 😀 Ook voor hen!

    X

    1. Exact dat ja! Die geluiden van de dieren zijn echt geweldig, de hele jungle leeft gewoon en dat is zo vet. Je hoort de apen elkaar waarschuwen voor het onweer, vogels krijsen door elkaar en de jungle kikker heeft het hoogste woord omdat dit zijn favoriete seizoen is. Als ik dit nu typ krijg ik weer kippenvel <3

Laat mij weten wat jij vindt!